mini analyses

In 2012 ben ik, geïnspireerd door de 365 dagen projecten van het tijdschrift Flow, gestart met mijn project ‘365 dagen lang tenen analyseren’.
Ik wilde mijn kennis verdiepen en dit leek mij een leuke en effectieve manier. Het was direct een groot succes. Vanuit alle uithoeken in Nederland én ver daarbuiten ontving ik foto’s. Hieronder vind je een gedeelte van de mini-analyses die ik toen heb gedaan. Leuk om te kijken of ‘jouw exemplaren’ er ook tussen staan en wat daar dan de betekenis van is.

Wil je nog meer mini-analyses zien, neem dan een kijkje bij mijn boeken. Hierin vind je per boek 40 mini-analyses.

#1

Grote teen van de rechtervoet is de communicatieteen (over rationele zaken).

Deze vrouw heeft geleerd om sneller te reageren dan ze van nature deed. Voordat zij haar gedachten daadwerkelijk deelt is er innerlijk nog wat lichte twijfel. Als ze eenmaal aan het praten is, doet ze dat op een vriendelijke en enthousiaste manier en kan ze aan één stuk door kletsen.

Kenmerken:
* Omgekeerde wig (‘driehoekige’ opening naast grote teen) – geleerd om sneller te reageren
* Flessenhals (teen wordt halverwege smaller en naar top toe weer breder) – geeft innerlijke twijfel weer
* Haastteen (teen wijst richting de kleine teen) – enthousiasme, veel praten
* Ronde top – vriendelijk, wil niemand kwetsen

#2

Tweede teen van de linkervoet is de gevoelsteen.

Innerlijk is er eerst nog wat twijfel, maar daarna kan deze vrouw haar gevoelens direct en zonder omwegen uiten. Ze brengt het ook sterker naar buiten dan in eerste instantie wordt verwacht. 
Ze laat zich niet overrompelen door gevoelens van anderen. Hiervoor kan zij zich goed beschermen.

Kenmerken:
* flessenhals – innerlijke twijfel
* rechte teen – komt rechtstreeks voor haar gevoel uit, leeft in het hier en nu
* spatelvormige top – dingen komen sterker naar buiten dan verwacht
* grote nagel – kan zich goed beschermen tegen prikkels van buitenaf

#3

‘Wat willen die ‘knikken’ in die twee tenen, aan mijn linkervoet, me zeggen?’, was de vraag van de eigenaresse van deze voeten.
Vandaag dus aandacht voor twee tenen. De 2e teen (gevoelsteen) en de 3e teen (creativiteits-/intuïtieteen) van de linkervoet.

Bij deze vrouw kunnen we zien dat het gevoel met haar creativiteit is vergroeit. Haar gevoel wordt direct omgezet in creativiteit en creativiteit wordt emotioneel beleefd. Ze kan zich aanpassen zonder dat het ten koste van zichzelf gaat. Ze heeft geleerd om haar gevoelens en creativiteit, als het moment niet geschikt is, tijdelijk even binnen te houden. Maar vroeg of laat komt het er toch uit. Kan het niet via weg A, dan neemt ze weg B; maar ze zal er komen.

Het uiten van haar emoties kan ze op een heel directe manier doen, zonder daarbij al te veel rekening te houden met wat anderen daar eventueel van zouden vinden. Als ze met haar creativiteit naar buiten treedt, gaat dat gepaard met veel enthousiasme.

Ze staat open voor creatieve ingevingen van anderen.

Kenmerken:
* zwemvlies (tenen zijn deels vergroeid met elkaar) – energieën van de tenen worden gemixt, het één vloeit meteen over in het ander
* intrektenen (herkenbaar aan de streepjes op de tenen) – vermogen tot aanpassing, accepteert geen ‘nee’ en gaat op zoek naar een alternatief
* hoekige top – recht voor zijn raap, sluit geen compromissen
* kleine nagel – is gevoelig voor emoties van anderen, staat open voor creatieve ingevingen van anderen
* haastteen (teen wijst richting kleine teen) – enthousiasme, optimistisch

#4

De tweede teen van de rechtervoet is de wensteen. Het vertelt ons wat onze wensen, ambities en verlangens zijn.

Deze vrouw heeft veel wensen en ideeën, die ze het liefste ook zo snel mogelijk verwezenlijkt. Haar ideeën kan ze direct omzetten in actie. Erover praten kost haar meer tijd, al heeft ze wel geleerd om sneller te reageren dan ze oorspronkelijk deed.

Ze weet goed wat ze wil en brengt haar wensen op een vriendelijke manier naar buiten. Uiteindelijk zullen er ook meer wensen naar buiten komen dan ze in eerste instantie wilde. Een klein struikelblok kan zijn dat ze vaak meer wil dan dat ze aankan. Haar eigen wensen staan voorop.

Kenmerken:
* Lange teen – verstrekkende ambities, wil relatief veel
* Haastteen (teen wijst richting kleine teen) – wil haar ideeën snel uitvoeren
* Geen opening tussen 2e en 3e teen – wensen worden direct omgezet in actie
* Omgekeerde wig (‘driehoekige’ opening tussen 1e en 2e teen) – geleerd om sneller te reageren
* Ronde top – uit haar wensen en verlangens op een vriendelijke en harmonieuze manier, wil anderen daarmee niet kwetsen
* Verbreding (teen wordt naar top toe steeds breder) – wil uiteindelijk meer dan dat ze in oorsprong aangaf
* Grote nagel – haar eigen wensen staan voorop

#5

De grote teen van de linkervoet, is de communicatieteen (over gevoelsmatige zaken). Het laat ook zien hoe we met verdriet omgaan.

Bij deze vrouw is er aanvankelijk lichte twijfel voordat ze haar gevoelens uit. Eenmaal over die drempel heen gestapt, communiceert ze haar gevoel op een vriendelijke en enthousiaste manier. Ze is dan nauwelijks te remmen en kan voluit praten over wat haar bezighoudt. Al zal ze daarbij niet het achterste van haar tong laten zien.

Ze kan, indien het niet het juiste moment is, haar gevoelens tijdelijk binnenhouden. Op een geschikter moment zal ze dan alsnog haar verhaal en/of verdriet delen. Gevoelens en verdriet van anderen wordt boven het eigen gevoel gesteld.

Ze is behulpzaam maar laat zich niet voor het karretje spannen. Haar eigen grenzen weet ze dus goed aan te geven en kan op tijd ‘nee’ zeggen.

Deze vrouw had mij twee foto’s toegestuurd. Eén waarbij ze stond en één waarbij ze zat. Bij de staande foto (bovenstaande) ontstaat een kleine hiaat tussen de grote en tweede teen. Dit geeft aan dat ze dan wat meer tijd nodig heeft om haar gevoelens te kunnen verwoorden. (Energie moet via een omweg van de ene teen naar de andere). Als ze zit heeft ze daar geen last van. Wat ik als advies kan meegeven aan haar is, dat wanneer ze haar gevoelens duidelijk wil kunnen overbrengen aan de ander, ze dit het beste zittend kan doen. De tenen zijn dan aaneengesloten waardoor de energie direct ‘overspringt’ naar de andere teen en zij beter uit haar woorden zal komen.

Kenmerken:
* Haastteen (teen wijst richting kleine teen) – nauwelijks te stuiten communicatie, gevoel en verdriet worden met voortvarendheid naar buiten gebracht
* Versmalling bij top – laat niet het achterste van haar tong zien
* Kleine hiaat (opening tussen grote teen en 2e teen) – heeft even tijd nodig om haar gevoel te uiten
* Intrekteen (te herkennen aan streepje op teen) – kan haar gevoel en verdriet tijdelijk even binnen houden, maar vroeg of laat komt het toch naar buiten
* Flessenhals (teen wordt halverwege smaller en naar top toe weer breder) – innerlijke twijfel
* Ronde top – vriendelijk, kiezen voor harmonie
* Kleine nagel – staat open voor gevoelens van anderen
* Nauwelijks zichtbare hallux valgus (knobbel binnenkant voet, bij de wortel van de grote teen) – behulpzaam, kan grens aangeven

#6

Mini-analyse tenen lezen

De vijfde teen van de rechtervoet is de angst- en onzekerheidteen.

Deze man zal niet snel zijn angsten en onzekerheid tonen Hij kan overkomen als iemand die heel zelfverzekerd is en geen angsten kent, maar vanbinnen ervaart hij dat totaal niet. Er kunnen buien zijn van felle onzekerheid, maar die zijn ook zo weer voorbij.

Zijn onzekerheid en angsten kunnen voortkomen uit de behoefte aan controle of door de sterke hechting aan dingen of personen.

Ook kan de oorsprong van zijn onzekerheid komen uit de tijd voor zijn geboorte, bv. de angst van de moeder tijdens de zwangerschap.

Hij wordt nauwelijks beïnvloedt door de onzekerheden van anderen.

Wat opvallend is bij deze persoon, zijn de kalknagels. Dit betekent dat hij zich ergens tegen pantsert. Hij doet zich sterker voor, dan hij zich daadwerkelijk voelt. Vooral bij de communicatietenen is dit goed te zien.

Ook zien we veel roodheid bij de tenen. Dat geeft acute irritatie of verhoogde activiteit weer die hoort bij de energie van de teen.

Kenmerken:
* gekantelde teen (teen is vanaf de wortel gedraaid) – laat iets anders zien dan hij ervaart.
* rugzakje (verbreding voor de wortel van de teen) – oorsprong onzekerheid/angsten onduidelijk, waarschijnlijk komt het uit de tijd van de zwangerschap
* rond/puntige top – onzekerheid en angst komt op een vriendelijke manier en in buien naar buiten
* grote nagel – minder ontvankelijk voor onzekerheid en angsten van anderen

#7

Mini-analyse tenen lezen

De derde teen van de rechtervoet is de actie- en agressieteen.

Deze vrouw zet haar wensen meteen om in actie. Ze kan heel geconcentreerd bezig zijn met iets zonder te worden afgeleid. Ze is een zogeheten ‘dieseltje’. Ze komt traag op gang. Haar acties komen in buien naar buiten. Het ene moment kan ze heel druk bezig zijn met een bepaalde activiteit om vervolgens op de bank te ploffen en daar niet meer van af te branden te zijn. Datzelfde geldt ook voor boosheid. Dat kan ineens heel fel eruit komen.

De lengte van de teen geeft aan dat ze hulp nodig heeft om haar ideeën te realiseren omdat ze daar zelf niet genoeg energie voor heeft.
Deze vrouw kan goed samenwerken met anderen.

Verder zien we dat bij deze vrouw de tenen aaneengesloten zijn, dat geeft aan dat ze spontaan en impulsief reageert. Ze kan direct vertellen wat ze denkt of voelt.

Kenmerken:
* Kleine teen (ten opzichte van 2e teen ambitieteen) – zal hulp nodig hebben om haar ideeën te realiseren, ze komt daarvoor energie te kort
* Rechte teen – gaat recht op haar doel af, laat zich niet afleiden door het verleden of door wat er in de toekomst gaat komen
* Verbreding (teen wordt vanaf wortel breder) – trage start maar dan komt er veel energie vrij, een ‘dieseltje’
* Rond/puntige top – soms is ze langdurig actief om vervolgens volgt er een luie periode, als iets niet lukt kan ze heel boos worden
* Kleine nagel – geeft de voorkeur aan samenwerken met anderen

#8

Mini-analyse tenen lezen

Bij deze foto werd mijn aandacht getrokken naar de gevoelsteen, de 2e teen van de linkervoet.

Deze vrouw is zeer gevoelig en maakt haar eigen gevoelens ondergeschikt aan wat anderen haar toestaan. Kan ze wel haar gevoelens volledig naar buiten brengen, dan gebeurt dit vaak krachtiger dan men verwacht.

Ze zet haar eigen gevoel op de achtergrond en voelt met anderen mee.

We zien verder bij deze vrouw veel licht gebogen tenen. Dit kan betekenen dat ze veel druk van buitenaf ervaart, waar ze niet tegen bestand is. Ze past zich aan, ten koste van zichzelf. De tenen staan in een ‘laat maar’ stand. Ze zal niet vechten, maar geneigd zijn om snel op te geven.

Kenmerken:
* Lange teen – een gevoelig persoon
* Licht gebogen – maakt haar eigen gevoelens ondergeschikt
* Spatel top – gevoelens komen sterker naar buiten dan verwacht
* Kleine nagel – is gevoelig voor emoties van anderen